Bescherming, administratie & Samples

Hulp bij contracten, zorgen voor registratie en administratie

De muziekuitgever adviseert liedjesschrijvers bij muziekcontracten. Hij zorgt ervoor dat je liedjes wereldwijd goed zijn geregistreerd, zodat je als songwriter betaald krijgt waar je recht op hebt, bijvoorbeeld als je liedjes ergens in het buitenland wordt gedraaid op de radio. Hij regelt de incasso van auteursrecht royalty’s in het buitenland.

Ongeautoriseerd gebruik van je muziek

Je publisher beschermt je composities tegen ongeautoriseerd gebruik. Dus als iemand jouw muziek zonder eventueel benodigde toestemming gebruikt in een commercial, film of ander liedje.

Voorschot

Soms geeft een uitgever een voorschot op toekomstige royalty’s, inkomsten uit je auteursrecht, zodat je even vooruit kunt en de tijd hebt om je te richten op waar je het beste in bent: componeren of tekstschrijven.

Standaardverdeling

Als je als liedjesschrijver samen gaat werken met een publisher is de standaardverdeling van de liedjes volgens het Nederlands auteursrecht alsvolgt: 33.33% voor de tekstschrijver, 33.33% voor de componist en 33.33% voor de uitgever. Bij instrumentale muziek is de verdeling tussen componist en uitgever 50/50%. Soms worden tussen uitgevers en liedjesschrijvers onderling extra afspraken gemaakt waardoor de verdeling iets anders wordt.

Controle op wereldwijde inkomsten

De uitgever controleert onder andere BumaStemra en andere buitenlandse ‘collecting societies’, dus of alle inkomsten uit bijvoorbeeld airplay, optredens, verkoop en gebruik in films of commercials – in binnen- en buitenland – kloppen.

Samples clearen

Als iemand een stukje van je liedje wilt gebruiken in een nieuw nummer – ook wel samplen genoemd – dan onderhandelt de uitgever een passende vergoeding of royalty. Als je zelf een stukje uit een liedje van een andere schrijver wilt gebruiken, dan kan je publisher je helpen bij het clearen van daarvan en eventuele onderhandelingen voor je doen sample. In debovenstaande video over Sampling hoor je daar alles over. Jouw publisher helpt je te voorkomen dat je ongeautoriseerd van een ander liedje gebruik maakt.

 

“Een publisher
is de key om
een hit te creëren”

Sunnery James
DJ/Producer/Songwriter

 

Kortom…

Music publishers helpen je juridisch, administratief, creatief, zakelijk en commercieel én met het samen richting geven aan je carrière als songwriter. Dat scheelt jou heel veel tijd, die je kunt besteden aan het creëren van nieuwe muziek.

Bekijk de video ‘Wat is Music Publishing?