Niels Walboomers

Niels Walboomers heeft muziek niet met de paplepel ingegoten gekregen, maar is op eigen initiatief op ontdekkingstocht in de muziekwereld gegaan. Zijn ultieme drijfveer is de creatie van muziek voor een wereldwijd publiek. Dit komt mede voort uit het onvermogen om zelf muziek te maken. Echter met goede oren en het juiste gevoel weet hij mensen en werelden samen te brengen, waaruit mooie dingen kunnen ontstaan. In zijn eigen woorden: “Waar auteurs liedjes creëren, creëer ik kansen. Dat is mijn creatieve input en een belangrijke taak van een uitgever.” File under: visie, drive en passie.

Na zijn studie bedrijfsadministratie aan de VU en een stage bij Rabobank International in Utrecht richtte hij in 1996, samen met zijn broer Marc, Walboomers Music op, een groothandel- en distributiebedrijf van cd’s, dvd’s en vinyl in Amsterdam. De cd-markt was toen weliswaar al dalende, maar Walboomers opereerde in nichemarkten (hip hop, reggae, latin) en er waren niet veel andere distributeurs die daarin kennis van zaken hadden. Vanuit het eigen bedrijfspand aan de Hobbemakade in Amsterdam werd ook een eigen muziekwinkel gestart, die voornamelijk vinyl verkocht.

De eerste door Walboomers gedistribueerde hits waren o.a. Who Am I van Beenie Man en Gimme The Light van Sean Paul (wat buiten Jamaica en de VS in eerste instantie alleen in Nederland een hit was). Beiden werden daarna wereldwijd door majors getekend, zodat Walboomers ze kwijt was. Daarom begonnen de broers een platenmaatschappij om artiesten zelf onder contract te nemen. De eerste signing op Walboomers Records was Aventura. Obsesión en was direct een groot succes in heel Europa (o.a. nr. 1 in België en Frankrijk en nr. 2 in Nederland).

Om ook uitgaverechten te kunnen behartigen werd in 2003 Walboomers Publishing opgericht. Kort daarna tekenden de toen nog onbekende Lange Frans & Baas B. bij zowel het label als de uitgever. Dankzij hun succes werd Walboomers’ naam in entertainmentland definitief gevestigd. Andere bekende auteur die bij Walboomers onder contract stonden, waren o.a. Bizzey (Yellow Claw), Eva Simons, Fouradi, Michael Bryan, Mitch Crown en THC. Internationaal werd de naam gevestigd met o.a. het winnen van een internationale BMI Award voor Afrojack’s Take over Control.

Daarnaast heeft Walboomers veel aandacht voor de ontwikkeling van talentvolle jonge producers, waaronder de nu in LA woonachtige Tearce ‘Kizzo’ waar hij inmiddels al meer dan 8 jaar mee werkt. Deze heeft inmiddels wereldwijd succes bereikt met zijn bijdrage aan songs  van o.a.  Afrojack, Pitbull, Akon, Jason Derulo, David Guetta, Usher, Ludacris, Sting.

Sinds september 2010 is Walboomers managing director van Sony/ATV, en sinds 30 juni 2012 is hij ,na de overname van EMI Publishing, ook verantwoordelijk voor die uitgeverij. Zijn eigen uitgeverij wordt sinds zijn aanstelling  als managing director ook door Sony/ATV beheert.

Sony/ATV Music Publishing, is opgericht in 1995 als een joint venture tussen Sony and Michael Jackson, is ‘s werelds grootste muziekuitgeverij. Samen met EMI Music Publishing, bezit of administreert Sony/ATV meer dan 2 miljoen copyrights inclusief die van iconische muziek catalogi zoals Leiber Stoller, Mijac Music, Motown and Famous Music. Sony/ATV vertegenwoordigt de copyrights van legendarische artiesten zoals The Beatles, Leonard Cohen, Neil Diamond, Bob Dylan, Marvin Gaye, Michael Jackson, Carole King, Kraftwerk, Joni Mitchell, Willie Nelson, Roy Orbison, Queen, The Rolling Stones, Sting, The Supremes, Hank Williams and Stevie Wonder, en vele anderen.  Haar  immer groeiende lijst van hit producerende artiesten, schrijvers en producers bevatten o.a. Avicii, Fall Out Boy, Jessie J, Norah Jones, Alicia Keys, Lady Gaga, Passenger, P!nk, RedOne, Shakira, Ed Sheeran, Stargate, Taylor Swift and Kanye West.

Lokaal  beheert Sony/ATV de rechten van o.a. Absynthe Minded, Adamo, Anouk, Bart Zeilstra, Benno de Goeij(Armin van Buuren), Coby Grant, Danny Vera, Das Pop, DJ R3HAB, Fluitsma & van Tijn, Funkerman, George Baker, Golden Earring, Guerilla Speakerz,  Hooverphonic, Illuminati AMS, Ganz, Gregor Salto, Helen Vissers, Jeroen Swinnen, K’s Choice,  Kirsten Schneider, Kovacs, Lange Frans, Maruja Retana, Mayaeni, Nits, Oscar Holleman, Robert Pronk, Rochelle Perts, Ruby Prophet, Serrano Gaddum, Skyline,  Sumera, Tearce Kizzo, Ten Sharp, The Magician, Tjeerd Bomhof  & Vato Gonzalez.

Walboomers  omschrijft Sony/ATV als ondernemend, betrouwbaar, transparant en solide en benadrukt dat het de enige major uitgever is, die voor de helft in bezit is van een auteur/artiest (de familie van wijlen Michael Jackson), in plaats van een investeringsmaatschappij, wat automatisch zorgt voor een meer creatieve vibe in het bedrijf.

Een goede uitgever is volgens Walboomers een partner van zijn auteurs en artiesten: proactief, initiatiefrijk en communicatief. Zelf denkt hij wat breder mee en geeft ook adviezen op het gebied van andere soorten aan muziek gerelateerde contracten.

Terug naar boven